Reglement

Reglement

1. Kleding:

Nette lange broek/rok met hemd/blouse en evt. bijpassend jasje, gesloten schoenen. Bij temperaturen boven de 25 graden is het zomertenue toegestaan. Hieronder wordt verstaan: Een nette korte/driekwart broek met net t-shirt/blouse of hemd en gesloten schoenen.

 

2. Zweep:

Tijdens de kwaliteits- en bewegingsklassen is een aandrijver met zweep toegestaan, als ook het corrigeren van benen- en/of voetenstand met de hand. Bij het opstellen van de paarden, vertrekken de aandrijvers uit de ring. Tijdens de vrijheidsklasse is het toegestaan om een (plastic) zak aan de zweep te bevestigen. Zweepcontact is in geen geval toegestaan.

 

3. Meten:

De eigenaar moet het paard zelf meten en het resultaat vermelden op het inschrijfformulier. De maximum toegelaten grootte is 106cm op schofthoogte. Het opdelen van de kwaliteits- en bewegingsklassen zal gebeuren op basis van deze opgegeven grootte. In geval van twijfel, behoudt de organisatie het recht om een paard na te meten en indien nodig in een andere groep te plaatsen.

 

4. Vrijheidsklasse:

Voor de vrijheidsklasse moeten paarden minstens één jaar zijn of worden in het jaar van deelname. Muziek wordt geregeld vanuit de organisatie deze hoef je niet zelf mee te nemen.

 

5. Hindernisparcours en springparcours:

Voor het hindernisparcours en het springparcours moeten paarden minstens drie jaar zijn of worden in het jaar van deelname.

 

6. Respect:

Deelnemers moeten zich ten allen tijde respectvol gedragen, tegenover de paarden, de juryleden en de organisatie.

 

7. Welzijn:

Paarden die onregelmatig lopen mogen de ring niet in en worden uitgesloten van deelname voor de rest van de dag en klassen.

Paarden die zichtbaar ziekteverschijnselen vertonen mogen de ring niet in en worden uitgesloten van deelname voor de rest van de dag en klassen.

 

8. Aangespannen rijden:

◦Paarden moeten minstens drie jaar zijn of worden in het jaar van deelname.

◦Zowel twee- als vierwielige rijtuigen zijn toegestaan in alle aangespannen klassen, mits in verhouding met het (de) paard(en).

◦Hulpteugels (bv. side en overcheck, martingaal, …) zijn in alle aanspannen klassen niet toegestaan.

◦Kledingvoorschriften: nette kledij (zoals hierboven vermeld) of wedstrijdtenue (witte rijbroek met jasje en laarzen) of jurk.

◦Hoed, handschoenen en schootkleed zijn optioneel.

◦Tuig en menwagen moeten veilig, correct en netjes te zijn. De jury en de organisatie behouden zich het recht om onveilige aanspanningen te weigeren. Zowel Amerikaanse als Europese tuigage is toegestaan mits zonder hulpteugels.

◦Broekriem (tuig van het paard) is niet verplicht.

◦Zweep dient in de hand of op de wagen aanwezig te zijn.

 

9. Onvoorziene omstandigheden:

​In geval van onvoorziene omstandigheden of voorvallen, beslist de showcommissie.

 

10. Inschrijvingen:

Inschrijven kan zodra de inschrijving is geopend.

Bij afmelding na inschrijving zal er geen teruggave van inschrijvingsgelden worden gegeven zonder schriftelijke verklaring van een dierenarts die de ziekte of het letsel verklaard waardoor het paard niet kan deelnemen. Vervangende paardjes worden wel geaccepteerd zonder boete.